Loading...

blog de articole

Articole interesante, stiri, noutati, etc ...

Data: 15/05/2013
Categorii: Terapie, Psihologie

Anxietatea este o stare afectivă caracterizată printr-un sentiment de insecuritate de tulburare. O frică intensă şi iraţională, nu este justificată de o anume situaţie periculoasă.

Persoana anxioasă traieşte într-o permanentă nelinişte, nu poate fi explicată şi reprezintă pentru ea o cauză de stres.

Simptomele cele mai fecvente sunt:
Reacţii fizice: transpiraţie, tremurături, bătăi de inimă rapide, dificultăţi în respiraţie, greaţă , leşin...

Gânduri disfunctionale: ex: ,,daca vorbesc în public şi voi greşi vor crede despre mine că sunt prost.”

Comportament de evitare: persoana anxioasă, pentru ca are în permanenţă gânduri negative va încerca să evite foarte multe situaţii.

Tipuri de anxietate:

Anxietate generalizată.
Dacă grija exagerată durează aproape în fiecare zi mai bine de 6 luni putem vorbi de anxietate generalizată. Şi dacă pe lângă simptomele amintite se mai adaugă şi : irascibilitate şi iritabilitate uşoară, oboseală, insomnie, probleme de concentrare, (nu se simte capabil să gândească).

Fobia socială
Frica de evaluarea sau judecata negativă de catre alţi oameni. Ex: vorbitul în public, mâncatul sau băutul în public, folosirea toaletelor publice etc. Se manifestă prin evitarea acelor situaţii sau situaţie, dar poate duce pacientul la izolare.

Fobii specifice
Acea persoană cu fobie specifică prezintă o frică iraţională asupra unui obiect, animal sau o situaţie.. ex. câini, păianjeni, sânge.. Adulţii care suferă de fobii specifice sunt conştienţi că reacţia lor, frica este una exagerată şi iraţională. Se poate manifesta cu atacuri de pánică sau simptome fizice specifice, tremur, plâns, etc..

Tulburare de panică
Dacă există 4 atacuri de panică într-o lună pe o perioadă mai îndelungată se poate vorbi de tulburare de panică. Tulburarea de panică poate să fie diagnosticată dacă atacurile de panică sunt frecvente și există și o frică intensă și persistentă de apariția unui alt atac de panică. Atacurile de pánica pot aparea fără sa existe o anume situaţie, ci pot apărea spontan.

Tulburarea obsesiv-compulsivă (ocd)
Oamenii care suferă o asemenea tulburare au gânduri sau impulsuri (opsesii) intrusive, involuntare şi nedorite.

Ex: spălatul exagerat pe mâini, gânduri că soţul sau soţia înşeală.. fără a avea însă indicii..
De obicei sunt conştienţi de iraţionalitatea şi natura excesivă a comportamentelor sau a gândurilor lor.

Tulburare de stres post-traumatic (ptsd)
Tulburarea apare după un eveniment extrem de traumatic ex: accident de trafic, abuz fizic sau sexual, actual sau în trecut. Aceste persoane prezinta reacţii de suferinţă, şoc şi furie, dar aceste reacţii pot devenii severe şi prelungite în viaţa de zi cu zii.

comments powered by Disqus